اوراق بدهی یکی از انواع اوراق بهادار است که به منظور تأمین مالی بنگاههای اقتصادی منتشر میشود. به عبارت دیگر، این اوراق یک نوع وام هستند که وامدهنده و وامگیرنده، به ترتیب خریداران و ناشرین این اوراق هستند. تنوع ابزارهای مبتنی بر بدهی به شرکتها، امکان انتشار اوراق بدهی با تکیه بر دارایی¬های ثابت، سرمایه¬گذاری¬های بلندمدت و منافع آتی خود را می¬دهد. با این کار شرکت از خریداران این اوراق در بازار سرمایه استقراض می¬کند. تیم تامین مالی گروه کاریزما به عنوان مشاور عرضه وضعیت متقاضی را بررسی و مناسبترین اوراق بدهی را به منظور رفع نیاز وی پیشنهاد میدهد.
اوراق بدهی را میتوان بر اساس ناشر آن به سه دستهی دولتی، شرکتها و شهرداریها تقسیم نمود. علاوه بر این، اوراق بدهی را میتوان در سه دسته اوراق خزانهی اسلامی، اوراق مشارکت و صکوک به شرح زیر طبقه بندی نمود.
لازم به ذکر است در سالهای اخیر، انتشار اوراق تبعی به عنوان روشی نوین جهت تأمین مالی دارندگان سهام شرکتها معرفی گردیده است.
اوراق اجاره ابزاری است برای تامین منابع مالی بلندمدت به پشتوانۀ بخشی از داراییهای موجود شرکت یا داراییهایی که شرکت قصد خرید آن را دارد. انتشار اوراق اجاره با یکی از دو هدف تامین دارایی و تامین نقدینگی (به پشتوانه سهام و یا به پشتوانه دارایی واجد شرایط شرکت) صورت میگیرد. این اوراق قابل نقل و انتقال در بورس هستند و نشان دهنده مالکیت مشاع دارنده آن در دارایی مبنای انتشار اوراق است.
در این حالت اوراق اجاره بهمنظور خرید دارایی مورد نیاز شرکت شما منتشر میشود. نهاد واسط، دارایی هدف را، با استفاده از وجوه قرض شده از طریق فروش اوراق، خریداری نموده و به شرکت شما اجاره میدهد.
در این حالت اوراق اجاره بهمنظور تامین نقدینگی لازم برای فعالیت شرکت منتشر میشوند. نهاد واسط با استفاده از پول حاصل از فروش اوراق، به وکالت از سرمایهگذاران، دارایی موضوع انتشار اوراق را از شرکت شما خریداری میکند. سپس در قالب قرارداد اجاره به شرط تملیک مجدداً به شما اجاره میدهد. این اوراق می تواند بر پایه زمین، ساختمان و تاسیسات، ماشینآلات، تجهیزات و وسایل حمل و نقل منتشر شود.
در این حالت، شرکت میتواند بر مبنای سهام تحت تملک خود اوراق اجاره منتشر کند. مبلغ تامین مالی بانی به میزان ارزش داراییهای ثابت مشهود شرکتهای زیر مجموعه بانی و یا خالص داراییهای همان شرکت، هر کدام که کمتر باشد، خواهد بود.
شرکتها میتوانند از اوراق مرابحه بهمنظور تامین سرمایه در گردش مورد نیاز و خرید دارایی استفاده نمایند.
شرکت پول حاصل از فروش اوراق را برای خرید نقدی دارایی یا مواد اولیه استفاده میکند. سپس با پرداخت اقساط بدهی خود به سرمایهگذاران را تصفیه میکند. شرکت تا تصفیه کامل بدهی با سرمایهگذاران در دارایی خریداری شده مالکیت مشاع دارد.
در فرآیند انتشار اوراق مرابحه، بانی و فروشنده نباید دارای اتحاد مالکیتی باشند.
با اوراق مرابحه میتوان زمین، ساختمان و تاسیسات، ماشینآلات و تجهیزات، وسایل حمل و نقل، نرمافزارهای الکترونیکی و بانکهای اطلاعاتی، مواد و کالا خرید.
شرکتها میتوانند بر مبنای درآمدهای آتی حاصل از فروش محصولات یا ارایه خدمات، پس از کسر بهای تمام شده و هزینه بهرهبرداری مرتبط، اوراق منفعت منتشر کنند. مبلغ اوراق قابل انتشار از تنزیل سود ناخالص آتی حاصل میشود.
نهاد واسط (ناشر اوراق) مسئول بستن قراردادهای لازم با شرکت متقاضی تامین مالی برای استفاده از منافع موضوع اوراق و وصول وجوه حاصل از آن از جانب سرمایهگذاران است.
اوراق سفارش ساخت برای تامین مالی از طریق انتشار اوراق بهادار به پشتوانه داراییهایی که شرکت قصد ساخت آن را دارد، بکار میرود. این روش ابزاری برای تامین مالی فعالیتهای پیمانکاری و تولیدی است.
شرکت در مقابل مبلغی معین، ساخت و تحویل دارایی مشخصی را در زمان معین متعهد میشود.
نهاد واسط میتواند با اخذ ضمانتنامه بانکی بدون قید و شرط یا توثیق اوراق بهادار، حداکثر تا یک پنجم مبلغ کل اوراق را به عنوان پیشپرداخت به شرکت بدهد. این نهاد پس از تحویل گرفتن دارایی، میتواند آن را در قالب عقد قرارداد دیگری مانند اجاره یا مرابحه تا پایان عمر اوراق در اختیار شرکت بگذارد.
اوراق مشارکت برای تامین مالی طرح های عمرانی- انتفاعی دولت یا ایجاد، تکمیل و توسعه طرحهای سودآور تولیدی، ساختمانی و خدماتی شرکتها قابل انتشار است. همچنین این اوراق میتواند برای تامین پول تهیه مواداولیه موردنیاز واحدهای تولیدی منتشر شود.
حداکثر مبلغ مجاز انتشار اوراق توسط هر ناشر به میزانی است که بدهیهای ناشر بعلاوه مبلغ اوراق حداکثر سه برابر حقوق صاحبان سهام شرکت شود. در صورتی که اصل و سود علیالحساب اوراق توسط بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری تحت نظارت بانک مرکزی تعهد و تضمین شود، رعایت این نسبت برای ناشر الزامی نیست. همچنین حداکثر مبلغ مجاز انتشار معادل ۶۰ درصد کل سرمایهگذاری طرح موضوع انتشار اوراق و یا مخارج باقیمانده طرح، هر کدام که کمتر باشد، است.
اوراق خرید دین به منظور خرید مطالبات مدتدار اشخاص حقوقی از قبیل فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک و جعاله به استثنای مطالبات ناشی از عقد سلف منتشر میشود.
شرکتهای سهامی، تعاونی، مؤسسات و یا نهادهای عمومی غیر دولتی مشمول ماده ۳ قانون مدیریت خدمات کشوری میتوانند بر مبنای ارزش حال مطالبات مدتدار خود از اشخاص حقیقی و حقوقی ناشی از عقود مبادلهای اقدام به انتشار اوراق خرید دین نمایند.
سرمایهگذاران اوراق خرید دین، به نهاد واسط وکالت بلاعزل میدهند مطالبات را از بانی بخرد.
اوراق جعاله، اوراق مالکیت مشاع دارایی است که براساس قرارداد جعاله، تعهد انجام و تحویل آن مقرر شده است. بعد از پایان عمل موضوع قرارداد جعاله، صاحبان اوراق، مالک مشاع نتیجه عمل خواهند بود که این نتیجه ممکن است خدمت و یا دارایی فیزیکی باشد.
نهاد واسط به وکالت از طرف خریداران اوراق قرارداد جعاله با بانی و پیمانکار منعقد میکند. بانی ملزم به احداث، تکمیل یا تعمیر طرح موضوع انتشار است، که میتواند در این راستا اقدام به انتخاب پیمانکار نماید. شرکت طرف قرارداد بعد از احداث، تکمیل و یا تعمیر طرح، آن را به بانی تحویل میدهد. کلیه هزینههای مربوط به انتشار اوراق جعاله حسب مورد بر عهده بانی یا پیمانکار هستند.
اوراق جعاله برای احداث پروژه در دو قالب قابل اجرا است. در قالب اول پرداخت پرداخت سود بر عهده بانی است و سود اوراق معین و قطعی. در قالب دوم سود اوراق به صورت علیالحساب و پرداخت آن توسط پیمانکار انجام میشود.
در فرآیند انتشار اوراق جعاله بانی باید وزارتخانه، مؤسسه دولتی یا شرکت دولتی مشمول مواد ۲،۱ و ۴ یا مؤسسه یا نهاد عمومی غیر دولتی مشمول ماده ۳ قانون مدیریت خدمات کشوری باشد.
علیرغم عدم سابقه انتشار اوراق جعاله در بازار سرمایه کشور، این اوراق ابزار مناسبی برای تامین مالی پروژههای پیمانکاری با قراردادهای ساخت، بهرهبرداری و انتقال (BOT)، پروژههای احداث و بهرهبرداری (مهندسی، تدارکات، ساخت و تامین مالی EPCF ) و یا احداث (مهندسی، تدارکات و ساخت EPC ) باشد.
از دیگر مزایای انتشار این اوراق، قابلیت استفاده از آن در صنعت گردشگری میباشد.
اوراق مضاربه برای تامین مالی عملیات بازرگانی، یا همان خرید و فروش کالا، در مدت معین بکار میرود.
سرمایهگذاران با خرید اوراق، به نهاد واسط وکالت بلاعزل میدهند تا نسبت به انعقاد قرارداد مضاربه با شرکت اقدام کند. سهم شرکت درصدی از سود خالص عملیات بازرگانی است. این سهم در محدودۀ عرف رایج در صنعت فعالیت بانی تعیین میشود. رعایت این موضوع و افشای آن در مستندات انتشار اوراق باید توسط حسابرس شرکت متقاضی تایید شود. در سررسید اوراق، در صورت وجود مطالبات تسویه نشده یا کالای فروش نرفته، شرکت مکلف است مطالبات و کالای باقیمانده را به قیمت یا روش تعیین شده در بیانیه ثبت از نهاد واسط خریداری کند.
فروشندگان و خریداران طرف معامله بازرگانی از میان اشخاص حقیقی و یا حقوقی خواهند بود که با بانی تحت کنترل مشترک نبوده و یا تحت کنترل بانی نباشند.
این اوراق بر مبنای قرارداد وکالت منتشر میشوند. به سبب قرارداد وکالت یکی از طرفین، دیگری را برای انجام امری نایب خود قرار میدهد.
موضوع انتشار اوراق وکالت عبارت است از انجام فعالیتهای اقتصادی مبتنی بر معاملات موضوع عقود اسلامی در چارچوب قوانین و مقررات کشور، با هدف کسب سود از طریق خرید، فروش، اجاره، ساخت یا ایجاد دارایی، کالا یا خدمات و انعقاد قراردادهای مربوطه از محل منابع ناشی از انتشار اوراق وکالت.
با خرید اوراق وکالت، رابطۀ وکیل و موکل میان ناشر و دارندگان اوراق وکالت برقرار میشود. ناشر به وکالت از طرف خریداران، پول حاصل از فروش اوراق وکالت را جهت انجام موضوع وکالت، در اختیار شرکت قرار میدهد. کلیه هزینههای مربوط به انتشار اوراق وکالت، بر عهده شرکت است. شرکت به عنوان وکیل میتواند از محل سود ناشی از انجام موضوع وکالت، نسبت به محاسبه و دریافت حق الوکاله به یکی از روشهای زیر اقدام کند:
با انتشار این اوراق سرمایهگذاران در تامین منابع مورد نیاز جهت پذیرش تمام یا بخشی از سبد ریسک بیمهای (قراردادهای مازاد خسارت) شرکتهای بیمه مشارکت می کنند.
سرمایه ناشی از فروش اوراق به شرکت بیمه داده میشود تا با آن به سرمایهگذاری بپردازد. این سرمایهگذاری باید در چارچوب آییننامۀ شماره ۹۷ شرکتهای بیمه در موادی از این دستورالعمل که مورد تایید سازمان بورس و اوراق بهادار باشند انجام شود.
در سازوکار فعلی اوراق در صورت بروز خسارت، این سرمایه برای پوشش تعهدات مازاد خسارت شرکت بیمه استفاده میشود و به سرمایهگذاران باز نمیگردد. به همین دلیل سرمایهگذاران این اوراق باید اشخاص حقیقی باشند.
در ازای تقبل ریسک، سرمایهگذاران سود علیالحساب در مقاطع زمانی مشخص دریافت میکنند. پرداخت سود معمولاً سه ماه یکبار و یا شش ماه یکبار انجام میشود. اصل مبلغ اوراق در سررسید بازپرداخت میشود. مدت عمر اوراق عمدتاً بین دو تا چهار سال است.
اوراق اختیار فروش تبعی برگرفته از اختیار فروش اروپایی است. ابزاری است برای بیمه کردن سهام و یا تامین مالی شرکتها از طریق سهام تحت تملک خود.
در فرآیند انتشار اوراق تبعی با هدف تامین مالی، سرمایهگذاران اختیار فروش تبعی، همزمان ملزم به خریداری دارایی پایه (سهام موضوع انتشار اوراق) و واگذاری اختیار خرید تبعی به میزان اوراق اختیار فروش تبعی خریداری شده به ناشر اوراق میباشند.
در نتیجه عملیات این اوراق ناشر سهام زیر مجموعه خود را به سرمایهگذاران فروخته و در سررسید بازخرید میکند.
عایدی سرمایهگذار در زمان سررسید اوراق بستگی به قیمت سهام مبنای انتشار در زمان سررسید دارد. مقدار آن بین تفاوت قیمت اعمال اختیار فروش و قیمت اعمال اختیار خرید با قیمت بازار سهام مبنا متغیر است.
اوراق سلف موازی استاندارد ابزار تامین مالی عموماً کوتاهمدت است که بر مبنای قرارداد سلف منتشر میشود. قرارداد سلف موازی استاندارد، در بازار مشتقه (بورس انرژی و یا بورس کالا) معامله میشود. براساس آن مقدار معینی از دارایی پایه در تاریخ معینی از آینده تحویل خریدار شده و بهای آن در زمان عقد قرارداد پرداخت میشود.